Hove is een topdorp. Maar toch iets gezien dat beter kan? Tag het, trek een foto en deel het op Facebook #wimfikshet of mail me.
Ons programma stellen we u graag 1 op 1 voor. We gaan dit net als in 2018 doen met wijkbezoeken. Op volgende dagen mag u ons aan de deur verwachten voor een babbel:
7/9 Veldkant & Vogeltjeswijk
14/9 Meylwijk
21/9 Centrum
28/9 Bloemenwijk
5/10 Vredewijk
Hove, een openruimte-parel
Hoe kan je op de schaarse beschikbare open ruimte wonen verzoenen met natuur, landbouw, economie en recreatie? Het is voor elke gemeente een grote uitdaging. Iedereen wil open ruimte en groen bewaren. Dat is makkelijk gezegd, maar moeilijker gedaan. Toch hebben we de afgelopen legislatuur terug grip gekregen op ons ruimtelijke beleid.
Het Ruimtelijk Beleidsplan verankert de kwaliteiten van Hove op vlak van open ruimte, wonen en mobiliteit zwart op wit. Dit belangrijk beleidsdocument zal nog enkele jaren doorloop vragen, zeker gezien het hoge ambitieniveau dat Hove zichzelf oplegde. Maar de toon is alvast gezet in de conceptnota. Nu is het tijd om de nota te concretiseren en Hove te bewaren als openruimte-parel.
- Na de renovatie van het gemeentehuis pakken we de hofgracht aan. Die moet zijn verloren grandeur terugkrijgen. De hofgracht wordt uitgediept en kan als waterbuffer dienen in functie van ons klimaatplan. We willen de beleving terugbrengen achter het gemeentehuis. In het parkhuisje komt ruimte voor passende activiteiten.
- We vrijwaren de open ruimte buiten de kern verder. De 3-30-300 regel is daarbij mee onze leidraad (elke Hovenaar heeft zicht op 3 bomen, 30 procent wijkschaduw en een parkje binnen 300 meter). We trekken een groen-blauw kruis door Hove en we verbinden de resterende stukken groen en water met elkaar. Met voldoende (zit)plaatsen om even te rusten en te genieten van ons groen.
- We steunen daarbij op het landschapsinrichtingsproject in het zuiden van Hove. Dat zal van de grens in Lint het Uilenbos verbinden, via de Lachenebeek met een trage weg. In de Boshoek wordt extra bosuitbreiding voorzien en de kwaliteit van ons landbouwlandschap versterkt.We willen een nieuw landschapspark Moretus ontwikkelen. Dat nieuwe park verbindt de open zone onder de Coveliersstraat met het Uilenbos. Van daaruit willen we met een trage weg het Landschapspark Frythout in het noorden bereiken.In de Vredewijk maken we werk van een extra groene ruimte die kan aansluiten op het Felix Timmermanspark. Zo creëren we ook vanuit het westen een groene zone die aaneengesloten kan worden.We stimuleren een samenwerking met tennisclub Hove om via de recreatiegronden een centrale verbinding met de Geelhandlaan te realiseren
- In het oosten vormt onze begraafplaats een prachtige stilteplek. Via de sportvelden aan Hove Sport en het parkje aan de Verbeecklaan sluiten we terug aan op een trage weg richting Frythout.
- We herwaarderen het versnipperd groen in de kern van Hove (Bloemenplein, Zilverschoon,…). Deze groene sproeten laten we participatief door de wijkbewoners verder uitdenken. Ze kunnen uitgroeien tot prachtige wijkontmoetingsplekken. We vergroenen alvast het centrum van Hove verder, met meer ontharding en groenaanplantingen rond het Sint-Laureysplein en de kerk.
Wonen in Hove
- Er is nog ruimte om te bouwen en te verbouwen in Hove. Maar we kiezen resoluut voor een gevarieerd woonlandschap, met mogelijkheden voor innovatieve betaalbare woonvormen. We zien liever een redelijke kernverdichting in het centrum dan een verdere uitbreiding aan de rand.
- Ons woonbeleid gaat extra aandacht besteden aan de woonwensen van ouderen die langer in hun vertrouwde omgeving willen blijven.
- We willen ons objectief (BSO) voor sociale huisvesting halen. We geloven dat er genoeg solidariteit is in onze gemeente om ook voor minder vermogende gezinnen de nodige woningen te voorzien. We zetten in op kleinere entiteiten, die passen in een kernverdichting, en op diverse huurvormen (zoals het geconventioneerd huren, het inhuren van woningen, het bestendigen van de noodwoningen,…). We ondersteunen daarbij kleinschalige projecten die aansluiten bij het karakter van de wijk en die in de buurt van winkels en openbaar vervoer gelegen zijn. Zo versterken we de sociale inclusie. De gemeente zet de nieuwe woonmaatschappij Thuisrand in als hefboom, ook om wooneenheden in te huren van eigenaars en ze sociaal te verhuren.
- We werken verder aan de doelstellingen in het Hovese klimaatplan. In de publieke ruimte willen we daarom verder gericht ontharden. Door meer water door te laten en vast te houden, beschermen we de gemeente tegen extreem natte én extreem droge periodes.
- Uiterlijk tegen 2030 willen we 1m² per inwoner onthard hebben. We zetten in op het droogte- en hemelwaterplan met o.a. de ontharding van enkele grotere publieke en semipublieke sites. We concentreren ons daarbij alvast op de site RP2-kerk-Urania, de parking van het Sportpark en de directe omgeving rond de
begraafplaats.
Hove, verkeersveilige gemeente
Een absoluut speerpunt voor Fan van Hove is mobiliteit. Veel Hovenaars lieten op onze deurhangers weten dat mobiliteit en verkeersveiligheid voor hen absolute topprioriteiten zijn. We hebben nood aan een bredere kijk op hoe we ons veilig willen verplaatsen in Hove. Daarom maken we geen apart mobiliteitsplan, maar nemen we mobiliteit en verkeersveiligheid integraal op in het ruimtelijk beleidsplan. Die twee zijn bijna niet van elkaar los te koppelen. Dé sleutel voor een vlotte en veilige mobiliteit ligt bij het ruimtelijk beleid.
- Veel Hovenaars hebben de modal shift naar een duurzamer vervoersmodel al ingezet. Maar vooral fietsen moet nog veiliger en comfortabeler worden. De ‘leesbaarheid’ van de infrastructuur, hoe we de doorstroming van verkeer organiseren en hoe we de zone 30 afdwingen, zijn daarbij cruciale elementen. We blijven het STOP-principe hanteren: stappers-trappers-openbaar vervoer-personenwagens, in die volgorde. Maar we stigmatiseren niet, vervoer is een en-en verhaal, geen strijd van auto’s tegen fietsers bijvoorbeeld.
- Zeker in Hove is vervoer hét thema bij uitstek dat de gemeentegrenzen overschrijdt. In de volledige rand van Antwerpen zijn verkeersdrukte en sluipverkeer van auto’s een bedreiging voor een veilig en efficiënt mobiliteitssysteem. Hove ligt centraal in de Zuidrand en kan als kleine voorbeeldgemeente een belangrijk effect hebben op regionaal niveau.
- We werken verder op de actuele inventaris Staat van de Straat, zodat we onderhoud veel beter kunnen inplannen en opvolgen. We zetten daarbij nog sterker in op werfcommunicatie en zorgen ervoor dat de Hovenaar goed op de hoogte is van alle werken. Volgende straten en kleinere werken krijgen alvast prioriteit:
- een trilvrije corridor voor voetgangers, dat iseen goed bewandelbare middenstrook, in het centrum met een zebrapad aan de oversteek KBC-Kerk;
- de voetpaden in de Veldkantwijk achter het gemeentehuis;
- een oplossing voor het te smalle fietspad in de Parklaan;
- het verbreden van de fietshoekjes op Geelhandlaan;
- het optimaliseren van het voet-fietspad aan de Lijsterbessenweg;
- een oplossing voor het slecht uitgevoerde fietspad aan de Lintsesteenweg;
- het verder promoten van onze trage wegen, zo blijven we bij onze buren in Kontich ijveren voor een kwalitatieve doorsteek Vredestraat-Mechelsesteenweg.
- We starten een 48u-snelresponsteam voor groen & wegen op. Zo geraken kleine gebreken binnen 48u opgelost.
- We investeren verder in fietsstraten, maar we willen die niet lukraak in het rond strooien. Nieuwe en oude fietsstraten moeten doordacht worden ingericht en opgenomen worden in een logisch fietsnetwerk door Hove. De schoolomgeving en het schoolverkeer krijgen daarbij absolute voorrang (bv. Mortselsesteenweg).
- We gaan verder met de upgrade van de fietsostrade F1, in samenwerking met de provincie. De verbeterpunten hebben we al in kaart gebracht.
- Na de Groenstraat komt het vervolg van de geplande fietsostrade tot aan de Donderbrug.
- We kijken ook prioritair naar een oplossing voor de lastige gemengde stroom in Hoverheide.
- De snelheid op de fietsostrade moet beter gemonitord worden, overtredingen moeten gesanctioneerd worden.
- Naast een gemeentedekkende visie op mobiliteit werken we verder op maat van de wijken. Zo willen we als testcase voor de Meylwijk een wijkcirculatieplan opmaken dat mee de rijrichting in de Molenstraat kan bepalen.
- We willen een optimaal gebruik van de stationsparking. Dit kan de parkeerdruk inde Bloemenwijk en het centrum verzachten. We zetten hierbij in op sensibilisering en controle (o.a. van werknemers van lokale ondernemingen die parkeren in deze zone).
- We werken ook het nieuwe parkeerbeleid bij bouwen en verbouwen verder uit, we nemen daarbij ook de publieke ruimte mee (o.a. ontharding van parkeerstroken)
- De inkomsten uit de GAS 5-wetgeving via de flitspalen (o.a. Dikke Bertha) investeren we volledig in het verbeteren van onze verkeersveiligheid.
- Hove heeft nood aan meer en betere fietsstallingen. We voorzien ook ruimte en infrastructuur voor bakfietsen.
- We gaan voor 100% zelfstandig toegankelijke bushaltes voor personen met een verminderde mobiliteit.
- Samen met De Lijn streven we naar een betere, meer frequente verbindingen met het openbaar vervoer, zeker voor radiale verbindingen. We pleiten voor een busverbinding aan het station, via lijn 51.
- We werken verder aan ons laadpalenplan. Waar het technisch al mogelijk is en de netbeheerder voldoende stroomsterkte aanbiedt, plaatsen we meer elektrische laadinfrastructuur in het publiek domein. We sparen daarbij zoveel mogelijk parkeerplekken. We onderzoeken ook het deelgebruik van private laadpalen, die nu al ruim aanwezig zijn in Hove.
- Doorgaand zwaar verkeer blijven we maximaal weren. Niet enkel op de as Boechout-Hove in het centrum, maar ook vanuit Lint.
Hove, goed onderhouden en proper
Hove maakte de laatste legislatuur een grote inhaalbeweging in het groenonderhoud. Maar er is ondertussen nog heel wat extra groen bijgekomen, en dat vraagt om een nog beter planmatig onderhoud.
- Het 48u-snelresponsteam groen & wegen zal ook instaan voor het opruimen van sluikstort en zwerfafval.
- We zorgen voor een beter onderhoud van de talrijke (gedeelde) groenperkjes in de wijken. Waar het kan, zorgen we voor een onderhoudsarme en meer diverse groenaanplanting (onder andere meer bloemdragende beplanting).
- We organiseren samen met de Hovenaars en de scholen de Grote lentepoets van Hove, via Mooimakers.
- We plaatsen ook extra vuilbakjes en maken die voldoende vaak leeg. We voorzien ook een maatje groter op sommige locaties of halen de vuilbakken op die locaties frequenter op. Zeker in het centrum.
- We zetten in op een adequate ongediertebestrijding (ratten).
- We zijn voorstander van het principe ‘de vervuiler betaalt’. Het gedifferentieerd tarief (diftar) zetten we verder, de verhoogde frequentie van de huisvuilophaling bleek niet succesvol. Ondertussen is duidelijk dat de frequentie van de GFT-ophaling omhoog moet. We starten met een pilootfase van wekelijkse ophaling.
- We treden op tegen hardleerse vuilmakers, maar belonen ook goed gedrag. We steunen daarbij op het concept van ‘op beterdaad betrapt’ (Mortsel). Mensen die we ‘betrappen’ op het correct achterlaten van hun afval krijgen een beloning.
Hove goed bestuurd
Hove kan Hove blijven, maar onze gemeente is geen eiland. Steden en gemeenten zijn gedwongen tot samenwerken. Voor ons is schaalvergroting geen synoniem van een fusie, er zijn andere regionale samenwerkingsmodellen mogelijk. We willen dan ook de samenwerking en de samenaankopen met buurgemeenten verder uitbouwen, om kosten te beheersen en beleidsdomeinen die over gemeentegrenzen heen gaan (zoals wonen) gestructureerd en effectiever aan te kunnen pakken. Fusie is geen doel op zich, maar ook geen taboe. Zelf kunnen kiezen, is een absolute vereiste voor Hove en de Hovenaars.
We moeten ons vooral afvragen op welke manier en op welke schaal de gemeente zich organiseert om de burger kwaliteitsvolle dienstverlening aan te bieden. Nabijheid en toegankelijkheid moeten het leidmotief blijven, dat is onze sterkte als kleine gemeente. Voor ons is goed bestuur een basisrecht voor de Hovenaars, een vlotte en transparante bestuursstijl is de eerste wens die we bij de coalitievorming op tafel leggen.
- Om onze dienstverlening en ons aanbod aan de burger kritisch door te lichten, heeft Hove al enkele audits ondergaan. We werken verder op de bestuurskrachtanalyse en het kerntakendebat dat deze legislatuur werd opgestart. We doen dat met open vizier op alle beleidsvelden, we maken gedragen en becijferde keuzes in wat de gemeente nog zelf wil doen en wat we uit het aanbod halen.
- Hove kan als kleine gemeente sterk inzetten op een dienstverlening op maat. We weten dat we daar nog stappen vooruit kunnen zetten. De opeenvolgende crisissen hebben een turbo gezet op de digitalisering van de gemeentelijke dienstverlening. Maar een belangrijke groep mensen praat nog altijd liever met een loketbediende dan met een computer of een robot. Daarom blijft de website voor ons de spil van de digitale dienstverlening, met een echt digitaal loket met reservatiesysteem (voor afspraken met diensten, activiteiten, zaalverhuur,…). Die digitale dienstverlening gaat hand in hand met ons warm onthaal. Er komt een breed onthaal op de vernieuwde site van het gemeentehuis, in functie van de noden van onze bewoners. We helpen inwoners op één plek met al hun vragen, en kunnen gericht doorverwijzen naar specialistische diensten die we waar mogelijk intergemeentelijk laten samenwerken. We maken ook opnieuw ruimte voor open inloopmomenten, waarbij Hovenaars dringende vragen kunnen stellen zonder dat ze eerst een afspraak moeten maken. Tijdens de werkuren garanderen we een permanente telefonische bereikbaarheid.
- We voorzien een overzichtelijke en actuele rapportering van onze beleidsdoelen. De bestuursbarometer wordt na de opstart vorige legislatuur volledig geïntegreerd in het meerjarenplan 2026-2031, dat al de beleidsdoelstellingen en acties van de gemeente bevat. Deze eenvoudige visualisaties, met kleurcodes en een woordje uitleg, geven elke Hovenaar de mogelijkheid om de verwezenlijkingen van onze ploeg te volgen. We gaan dit verder ontwikkelen tot een dynamisch dashboard dat op de gemeentelijke website en op de digitale borden in het straatbeeld komt. De beleidsbarometer is geen statisch instrument. Het kan aangepast worden in functie van de wijkbezoeken.
- Nabijheid is ook iets wat de volgende ploeg zal bezighouden. Wij wensen een brede participatie van de Hovenaars. We hanteren in het eerste jaar van de legislatuur een formule van wijkbezoeken. Maar ook daarna willen we regelmatig wijkoverleg, waar alle Hovenaars ideeën kunnen delen en waar het gemeentebestuur plannen voor lokale ingrepen kan voorstellen en aftoetsen. Zo hoeven we niet voor elke participatie een aparte structuur op te starten, maar kunnen we steunen op een vaste overlegstructuur. Daarnaast willen we in kortere denktrajecten aan betrokken burgers vragen om ons te adviseren over concrete beleidsthema’s. We zullen de nodige expertise in huis halen om digitale en fysieke participatietrajecten op te starten en nauwer contact te houden met de burger.
- De wijkwerking van de zone HEKLA is in Hove terug op volle sterkte en dat willen we zo houden. We willen de wijkagent zo dicht mogelijk bij de Hovenaar houden, met een sterke focus op verkeersveiligheid en woninginbraken.
- We zetten onze ambities in het klimaatplan ook in onze eigen infrastructuur verder.
- In het streven naar een klimaatneutrale organisatie werden alle gemeentelijke gebouwen en scholen doorgelicht en werd het energie- en waterverbruik van gebouwen in kaart gebracht. We zetten aan de hand van dit patrimoniumplan verdere acties op.
- We voorzien laadpalen voor elektrische voertuigen aan de gemeentegebouwen. We vervangen in het wagenpark van de gemeente ook stelselmatig de wagens op fossiele brandstoffen door elektrische wagens.
- Waar het kan, plaatsen we nog zonnepanelen bij. We kijken daarbij ook naar grotere dakoppervlaktes die geen gemeentelijk eigendom zijn.
- We bieden Hovenaars (ook met bescheiden financiële mogelijkheden) de mogelijkheid aan om te participeren in milieuvriendelijke initiatieven. Dat kan o.a. via het wijkrenovatieplan, aankoopbeleid,… gebeuren.
Hove, bruisende gemeente
Het laatste hoofdstuk uit ons programma is waar we echt het verschil maken. We willen meer cement tussen mensen steken dan tussen stenen. Dat is ons DNA. We geloven sterk in de kracht van verbinding tussen de Hovenaars. Een hechte, warme, zorgzame, bruisende gemeente bouw je op van onderuit. De Hovenaars zijn geen toeschouwers, maar deelnemers. Kijk maar naar de vele inwoners die zich inzetten als vrijwilliger.
We hebben de voorbije jaren een uitgebreid ontspanningsaanbod uitgestippeld voor Hovenaars van alle leeftijden, met uiteenlopende interesses en passies. We hebben ook de huisvesting van de scouts en JAanimo stevig aangepakt, we hebben ervoor gezorgd dat ze een eigen vernieuwde stek krijgen. Nu willen we volgende punten aanpakken:
- We ondersteunen het Jeugdhuis TJOK. Jeugdhuizen in Vlaanderen hebben het lastig. We starten samen met de Hovese jongeren een traject, zodat het TJOK terug een plek wordt waar Hovese jongeren zich thuis voelen en kunnen feesten. We kijken daarbij hoe we een + 16 werking intergemeentelijk kunnen aanpakken en hoe we beter kunnen samenwerken met het Overkop huis Mortsel.
- We zorgen voor een warme ontvangst van de nieuwe inwoners. Nieuwe Hovenaars krijgen zo niet alleen de kans onze gemeente te leren kennen, maar ook om hun ideeën en wensen aan het bestuur te formuleren.
- We bouwen eigen evenementen verder uit. We gaan voor kwaliteit boven kwantiteit. Onze eigen programmatie biedt naast de vaste waarden (Zomerendfeesten, Hove Feest, Lentedrink,…) ook ruimte voor vernieuwing. Met Avontuurlijk Hove hebben we alvast een schot in de roos en bereiken we een doelgroep die generaties overstijgt. We zorgen dus voor de nodige ruimte om te experimenteren en nieuwe evenementen toe te voegen of goede ideeën te ondersteunen. We zetten mee onze schouders onder de middenstandsvereniging en hun programmatie.
- We werken via het digitaal loket een veel flexibeler uitleensysteem uit, met kwaliteitsvolle materialen en met een gratis levering bij ontmoetingsactiviteiten. Kleinere evenementen moeten ook geen 30 werkdagen op voorhand meer worden aangevraagd.
- We steunen op de intergemeentelijke samenwerking Zuidrand om expertise binnen te halen en ons erfgoed, cultuur en jeugdbeleid up to date te houden. Zo kunnen we vormingen op maat organiseren en eventueel een animatorcursus aanbieden in de Zuidrand.
- We willen alle Hovenaars de mogelijkheid geven om deel te nemen aan het cultuur- en vrijetijdsaanbod door een instaptarief te voorzien. Na de implementatie via het OCMW en in Plan Samenleven willen we uitzoeken hoe we ook de UIT-pas kunnen realiseren binnen de Zuidrand.
- We zetten verdere stappen om een antwoord te bieden op de huisvestingsvragen van de gemeentelijke Kunstacademie. We kijken hierbij naar een verdere intergemeentelijke samenwerking met de buurgemeenten, eerder dan naar een nieuwbouw. We denken in dezelfde lijn na over toekomstige opties voor de Markgraaf.
- We ondersteunen in nauw overleg de werking van de Hovese verenigingen, zowel financieel als materieel.
- We maken op basis van het traject met Baristaz verder werk van een betere verdeling van de werkingsmiddelen. Het vertrekpunt is dat we verenigingen moeten ondersteunen, maar dat ze die middelen ook efficiënt moeten gebruiken. Naast de subsidies voor verenigingen voorzien we ook jaarlijks projectsubsidie waar verenigingen nieuw projecten mee kunnen opstarten. Ook de werking en de rol van de adviesraden mogen wat ons betreft in een nieuw participatief kleedje worden gestoken.
- We willen meer locaties, publiek en privaat, openstellen voor verenigingen via het digitale reservatiesysteem. We ontwikkelen een Hovese zaalzoeker.
- We gaan verder met de verbetering van de Hovese sportinfrastructuur. Onze eerste prioriteit is de vernieuwbouw van Hove Sport mogelijk maken.
- Hove helpt Hove. Heel veel Hovenaars zetten zich in als vrijwilliger: ze zijn actief in een vereniging, ze zijn mantelzorger,… Ook heel wat jongeren zetten zich vrijwillig in voor anderen in de jeugdbeweging, de sportclub,… . Ze maken onze zorgzame buurten erg concreet met kleinere initiatieven (vb. boodschappendienst) en grotere inspanningen (vb. mantelzorgers). Voor die onmisbare inspanningen willen we elk jaar onze appreciatie uitdrukken. Onze vrijwilligers verdienen op tijd een bedankje. Wij moeten er op onze beurt ook voor zorgen dat we de vrijwilligers blijvend ondersteunen. Ze zijn van goudwaarde voor het sociaal weefsel in Hove. Vrijwilligers hebben ook zelf zorg nodig. We willen meer aandacht geven aan vorming, informatiebijeenkomsten, psychologische ondersteuning en lotgenotencontacten.
- We blijven inzetten op thuiszorg, zodat de Hovenaars zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. We zijn na Familiehulp de grootste aanbieder van gezinshulp, gezien de demografische vooruitzichten zal de nood aan gezinshulp alleen maar groeien. We volgen die evolutie goed op. In het Dienstencentrum moeten ouderen en verenigingen zich thuis voelen en de kans krijgen om activiteiten te ontwikkelen.
- We zijn erg trots op onze succesvolle speelpleinwerking. We kijken hoe we die speelpleinwerking inclusiever kunnen maken en hoe we onze animatoren hiervoor de nodige vorming kunnen aanbieden.
- Het Dienstencentrum neemt ook de regie voor preventief gezondheidsbeleid en werkt samen met de andere diensten, hierbij ondersteund door o.a. LOGO. Hove wil een gezonde gemeente zijn voor alle inwoners.
- We besteden specifiek aandacht aan eenzaamheid en de geestelijke gezondheid bij ouderen. We willen de hulpvraag stimuleren en de eenzaamheid doorbreken. De belrondes die tijdens de coronacrisis opgestart zijn, nemen we terug op. Twee keer per jaar houden we telefonisch contact met alle 80-plussers uit de gemeente en peilen we naar hun welbevinden. Ook hier kunnen vrijwilligers ondersteuning bieden.
- We investeren in een Beweegbank met begeleiding, die zowel het Dienstencentrum en het WZC als de individuele sporters kunnen gebruiken.
- Voor het kleine kunstgrasveldje aan het Sportpark volgen we de populairste suggestie uit onze digitale bevraging: een multi-sportterrein dat proper is en vrij toegankelijk is, maar ook voor sportlessen kan gereserveerd worden.
- We blijven verder werken aan de doelstellingen van Plan Samenleven, samen met de Eerstelijnszone Zora.
- We verzekeren dat de goed uitgeruste BKO De Mikado nog Hovenaars blijft bereiken. We bereiden ons voor op de aankomende hervorming via het BOA-decreet. Voldoende kinderopvang blijft het uitgangspunt, met een divers aanbod aan activiteiten en voldoende animators/medewerkers.
- Het begrotingsdoel om 0,7% van het gemeentebudget te besteden aan ontwikkelingssamenwerking realiseren we volledig via AROS. We verstrengen die ambitie inhoudelijk naar lokale projecten, waar we maximale impact creëren met de ingezette middelen.